viernes, 1 de octubre de 2010

UNA CARTA A AQUARIUS

La senyora Skog que va fer tot els possibles per ser la meva sogra, si va fracassar, ella no hi va tenir res a veure. Era una dona visionaria que s'ajudava amb uns mapes astrals, molt complicats, que s'hi passava hores mirant-te'ls. Hi veia coses. Jo, haguera pogut passar-m'hi mil anys i l'únic que hi veia era la possibilitat de fer-ne un pòster. Era temps en que jo no podia ni imaginar que el futur era avui; temps que avui, la curvatura de la vida, al igual que la curvatura de la terra, mar endins, fa com si s'empasses la costa.

Un dia, la Sra. Skog abstreta i ficada casi dins d'aquells gràfics astrals, es va despenjar dient-me que quan entréssim a la era d'Aquarius, la humanitat iniciaria una etapa de grans canvis positius. No fa massa, un conegut que també toca aquests temes, em va dir que estem sortint de Piscis i xino xano entrem a la era d'Aquarius. Les velocitats del Cosmos son diferents de les nostres, res d'avui per demà, nosaltres tenim una vida molt més curta i n'hem de fer més via.

Ben mirat potser si que pinten canvis. De fet, l'actual crisi ens ensenya que en la base de tot hi ha la manca d'ètica generalitzada. L'us quotidià de la vida va desgastant valors i principis que es substitueixen per lleis, normes, nous hàbits i costums, segons consideracions morals de conveniència.
Es cert també, que en els darrers 50 anys hi han hagut una pila de novetats que han canviat substancialment tots els valors materials de la vida i no obstant, en valors espirituals, diria que hem anat al inrevés, quan menys no s'ha compassat. Aquest desequilibri, fa difícil congeniar les nostres dues realitats, la física i l'espiritual i no ens confonguem, la religió es una de les maneres d'alimentar l'esperit, no la única.

La ètica és un valor fonamentalment vinculat a l'esperit. A la part física hi vincularíem la llei, és per això que no hem de confondre ètica amb llei. Complint la llei, es poden deixar a 40.000 persones al carrer, sense casa, per no poder pagar, en plena crisi econòmica, el rebut de la hipoteca. Crisi de la que aquesta pobra gent no en son actors, en son víctimes-espectadors. Els actors, son precisament els confiscadors del seu habitatge. És legal? si. Ètic? no. Aquest en seria només un minúscul exemple de coses a quadrar. En faríem un llibre i no acabaríem.
Canvis com aquests serien els que hauríem d'esperar de l'era d'Aquarius. L'home com a ser social i no com a membre d'un col·lectiu de depredadors. En els darrers 500 anys, son massa les innovacions i canvis haguts com per no haver superat ja a Maquiavelo.

El professor Emilio Carrillo, de Sevilla, te un treball que resumeixo i que presenta el panorama dels factors econòmics dels darrers 4 segles i mig. Trobo que la comparativa val la pena conèixer, doncs ens permet deduir com hem arribat on som i on podríem arribar si ens deixem arrossegar.

Segles XVII i XVIII:
Característica bàsica: mercantil (creació y ampliació de mercats).
Eix sectorial: el comerç
Agent hegemònic: el comerciant.
Geoestrategia: mercats regionals i nacionals.
Perfil institucional: institucions predemocràtiques.
Referent territorial: Europa.
Arquetip: els rosegadors, ratolí, esquirol (constància i esforç).

Segles XIX i XX
Característica bàsica: productivitat
Eix sectorial: la industria.
Agent hegemònic: l'empresa.
Geoestrategia: colonialisme y configuració de mercats internacionals.
Perfil institucional: institucions democràtiques.
Referent territorial: Europa i Nord-amèrica.
Arquetip: grans carnívors, lleó, tigre (força física i quan hi ha gana ataca).

Segle XXI
Característica bàsica: especulació de curt termini (màxim benefici, en el menor temps possible).
Eix sectorial: financer (el diner pel diner)
Agent hegemònic: la banca.
Geoestrategia: globalització i conformació de mercats globals.
Perfil institucional: institucions postdemocràticas. Superació dels Estats-Nació i gradual instauració d'organitzacions supranacionales.
Referente territorial: Nord-amèrica-Extrem Orient.
Arquetip: el rèptil, cocodril, llangardaix (mata a traïció, sense necessitat de tenir gana).

Davant de com pinta el segle XXI, la democràcia perd tot sentit. Som dirigits per Ens impersonals, amb objectius obscurs, sense cap mena de sentit social, on ni la persona, ni pobles, ni generacions senceres tenen importància. La vida reduïda a un sol anhel: el diner. Un anhel difús, sense personals objectius concrets i molt menys socials. Diner egòlatra per fer i ser més que l'altre. Una humanitat empobrida que no sap el que és aixecar el cap i mirar enlaire, perquè tampoc sap ni entén que també és un ser espiritual i es conforma, al estil rèptil, a veure-hi curt i arran de terra.

L'evidencia de que estem en una situació desajustada, és que en qualsevol dels terrenys del establishment que vivim i veiem: l'empresa, el mon laboral, la banca, el sector financer, la política, la Justícia, els mitjans de comunicació, les Administracions Publiques, la docència, la medecina, la sanitat, el lideratge religiós… no els és possible existir sense el cinisme, la perversió de valors i l'engany com a sistema. Avui, la hipocresia ja no està mal vista, l'hem convertit en una figura retòrica, en tenim prou en que les coses semblin, no cal que siguin. Ens han convençut de que les lleis son la ètica i no, hauríem de tornar al principi, la ètica inspira les lleis.

Fa mal de dir, pels malentesos que pot produir aquesta idea, però des de la ètica, el món empresarial i també el financer, haurien de girar 180 graus del actual sentit. L'empresa i un empresariat conscienciat, tan se val la mida i l'abast, han de ser motors socials i de desenvolupament. Amb tot això, l'empresari hi ha de guanyar molts diners, per assegurar la pròpia vida i la dels fills, però ja hi han prou evidencies per saber què fan els nets amb les fortunes dels avis.

Ni l'empresa ha de ser un Ens explotador del home, ni la banca usura. L'un és el motor i l'altre el combustible. Si aquests dos àmbits bàsics no poden complir una funció social, no haurien de tenir cap raó d'existir. Itinerar pel mon buscant la fam, per tenir ma d'obra barata, perquè hi hagi un senyor molt, molt i molt ric, a la humanitat li importa un pito i si li ha de importar alguna cosa, és perquè potencialment s'ha convertit en un perill per tots.

Malauradament, tots estem embescats en el sistema. Estem malalts, no ens trobem be, però no sabem d'on ha de venir el remei i mirem cap els de dalt, quan aquests son justament els embescadors (els que ens paren trampes amb besc) que la majoria inconscientment, fan el paper de tontos útils dels voraços Ens sense pàtria, ni identitat.

Avui, a mi, em ve a la memòria la senyora Skog i només se'm acut escriure una carta a Aquarius, igual ens ho arregla.

7 comentarios:

  1. Referente a lo que hablábamos ayer en el descanso del partido, de tu último escrito y el libro que estaba leyendo, anoche mismo lo terminé. Después de 671 páginas, las últimas líneas dicen lo siguiente:

    "La mayor parte del mundo va a peor, encogiéndose en una pelota de enmarañado desconsuelo.Tan solo los viejos ven de verdad con qué falta de elegancia envejece el mundo, además de ver todo lo que hemos perdido. Los políticos siempre están por debajo de lo que merecen sus ciudadanos. No hay en la Tierra nadie que esté bien gobernado. ¿Queda esperanza? Si. La mayoría de las personas con las que me había encontrado por pura casualidad eran desconocidos que me echaron una mano para que siguiera mi camino. Y nosotros, los fantasmas afortunados, podemos viajar donde queremos. Aún vale la pena emprender el viaje, porque llegar es partir."

    Como verás casi podría haber salido de tu blog de Octubre. El autor es Paul Theroux, y el libro "Tren fantasma a la estrella de Oriente"

    ResponderEliminar
  2. Veo amigo Samarra que ha estado usted diligente en borrar mi comentario. Era un mensaje correcto, sin insultos ni descalificaciones; aunque no coincidiese con sus tendencias a la censura. Con ello usted mismo ha confirmado su tesis del blog de este mes sobre la falta generalizada de ética. Con ese talante no creo que consiga usted muchos comentarios y es una pena porque sus escritos estan bien estructurados y se leen con gusto. Sintiéndolo mucho, los lectores errantes, tendremos que buscar en la red otros blogeros más tolerantes y democráticos. Que tenga usted buen día.

    ResponderEliminar
  3. Ahora me pica la curiosidad. Me gustaría saber qué ponía en el mensaje censurado. Seguro que insultaba a Catalunya y la nuestra lengua como otras veces. Molt ben fet Jordi!

    ResponderEliminar
  4. Amigo lector anónimo:
    Por el cómo, tengo la sensación que detrás del anonimato que me acusa de censor, debe estar Rubén.
    Lo sea o no, iré directo al grano: creo que a usted le gusta la maraña. Personalmente me interesa más cuando argumenta, aunque disienta, que no enredando sin aportar nada al debate.
    Creo que es más interesante el debate de las ideas que no sobre mi persona. Para el debate sobre personas, creo que tele 5 da un cumplido y completísimo servicio.

    ResponderEliminar
  5. Pero el Rubén no había dicho que no iba a leer más este blog?
    No sé si serán ganas de hacer maraña o no; pero nunca me ha parecido bien la censura, prefiero la tolerancia.

    ResponderEliminar
  6. Trobo a faltar aquells comentaris tan sucosos que hi havia abans. No hauries hagut de fer fora al Rubén.
    Joan

    ResponderEliminar
  7. No et desanimis Jordi. Al novembre volem un blog com els que feies abans. El del poema perdut i el de l'Estatut van ser genials!
    Jordi

    ResponderEliminar