sábado, 27 de febrero de 2010

AI CARAI!... I COM S'HO FAN?

AI CARAI!... I COM S'HO FAN?

Josep Anselm Clavé va ser un polític de segona, que a més, no va ser massa del gust de l'establishment de l'època. La historia li haguera passat de llarg (de fet li va passar), a no ser perquè com a visionari va creure que el cant coral unia a les persones, creava i cohesionava grups i era una bona base per organitzar-se com a societat civil, és a dir, com a poble. Va impulsar el que la gent en va dir els Cors d'en Clavé, agrupació de cantaires d'extracció popular, molts d'ells sortits de les tavernes, amb l'única pretensió de passar l'estona, crear grups d'amistat i així allunyar-se de la lacra del moment: la beguda i el joc.

Actualment, la beguda i el joc no son els principals problemes de les classes populars o mitges. Avui, en canvi, la lacra son els forts símptomes de descohesió social i això no hauria de ser un concepte polític per un discurs de pacotilla, sinó motiu d'una profunda reflexió, doncs genera una situació social tòxica, de total desconfiança en tot i en tots que desemboca en una convivència malaltissa: el cadascú per ell.

Aquesta indefensió social, ens deixa de panxa enlaire, on els polítics i líders d'opinió ens hi fan magarrufes i pessigolles i quan els hi convé, la coça. Tot massa fràgil, massa senzill per l'engany. Crec que és necessària una societat amb capacitat d'organitzar-se civilment, al marge dels adoctrinaments polítics, més interessats que honestos. La descohesió va massa be als que manen.

Cal revisar l'idea d'en Clavé, ja que crec que les grans coses es generen amb petiteses, com la mateixa vida o les malalties greus i lleus, tot comença i acaba a mida microscòpica. I tot parlant de petiteses, permeteu-me un breu parèntesi. No te res a veure amb allà on anava, però em ve be dir-ho.

(Sobre la crisi, de la que en patim les conseqüències directes, a més de les paraules i propòsits, comitès i comissions, debats i diagnòstics que només ens bloqueja'n i encaterina'n, com si ens haguessin de donar alguna cosa, no en sortirà res de res. El país està íntegrament per reinventar, no produïm res i el que es fa és per empreses foranies amb poques arrels i vincles socials que estan aquí per la seva conveniència.
La solució la tenim la gent del país, no els governants. Els governants estan per administrar la riquesa que produïm, ells no son factors productius, ni imaginatius. Si fossin productius i imaginatius, allà estarien!. Així que la petitesa que els hi podem demanar és un acte de consciencia: que no si fiquin. Que no ens atribolin ni ens persegueixin, quan menys Estat veiem i hi hagi millor. Que es deixin de l'estúpid dirigisme, que deixin de posar normes i noves lleis, que deixin fer i passin un parell d'anys fent com si fessin. I si tot va be, un cop reinventats, ja podran tornar i els deixarem presumir de que tot ha estat gracies a ells, però que no ens re-collin més).

Tancat el parèntesi, torno al Clavé: “Els pobles que saben cantar junts, saben prosperar junts”.

Al menys jo, em sento marginat quan anant pel món veig com en països pròspers, en reunions professionals o associatives quan es permet una estona de gresca, una mica piripis o sobris, es poden posar a cantar junts una o dues cançons. Tots la saben i afinen, s'aplaudeixen a ells mateixos i s'ho han passat la mar de be TOTS JUNTS.

D'això, els catalans, no en tenim ni idea, perquè tots plegats no sabem cap cançó, ni com fer-ho per posant-se a cantar junts. Sabem fins a la segona estrofa d'Els Segadors, quasi tot l'himne del Barça (els del Espanyol amb la lletra feta al seu gust) i malament el cumpleaños feliz, en castellà.

Ara que hi ha tants nouvinguts, es una bona oportunitat, com element integrador, que a les escoles des d'els 8 als 16 anys, dediquin 2 ó 3 horetes a la setmana al cant coral, resistint la tradicional oposició dels Mestres, PP, Verds, Ciutadans i afins.

Si els escacs ajuden a harmonitzar els processos mentals del individu, el cant coral, dòna estructura al esforç individual en favor del grup. S'han d'harmonitzar les veus, afinar, saber-se la música i la lletra, entrar i sortir a temps. Si com a grup es funciona, el resultat serà bo i és el propi grup qui de immediat reconeix l'èxit. Es tracta d'un aprenentatge subliminal.

Cantar a cor, ni és una cursilada, ni un substitutiu d'estudiar música. Per poc que si posi, gaire be sempre és una activitat gratificant. No és una assignatura, és una reveladora activitat social de caire obligatori feta a l'escola. No es tracta d'arrencar un programa kumbaiá, ni de fer cap carrera musical, ni de ser el planter de la Operación Triunfo. Es tracta d'un pla pedagògic, d'ensenyar als nois a divertir-se cantant musica actual, arranjada pel cant coral per una, dues o més veus, segons edat i qualitats del grup i sobre tot, a saber treballar en grup, a responsabilitzar-se i reconèixer la importància de fer-ho be doncs de l'aportació individual, en depèn l'èxit de tot el grup. A elevar l'esperit participatiu tan oblidat i tan necessari. Tant més, quan les noves tecnologies ens presenten un incert panorama nou: molta comunicació, poca profunditat i arrelament.

El mecanisme és senzill, qui no aporta al grup, és el propi grup qui l'arrossega. Si així i tot no segueix, és el grup qui l'exclou i no oblidem que l'ésser humà és un animal gregari; l'elecció de la marginació és una tara que precisa d'un altre tipus de tractament.

Sí. Es tracta d'aprofitar el recurs de la part més humana del home, la que és el principal motor de tota la vida, de tota decisió: els sentiments i les emocions, ja que en aquest cas la raó, que cau cap a la banda animal del home, no hi te cap paper. La raó avalua si convé o no convé, tal i com fa qualsevol altre animal a l'hora de decidir. La música, no obstant, com element abstracta, és generadora de sentiments i emocions.

Avui i crec que en el futur, les empreses analitzen i seleccionen persones fixant-se més en les actituds que no pas en els coneixements. Els coneixements s'adquireixen amb masters, consultories externes o formació ad hoc. Els qui millor s'integraran i seran efectius dins del grup de l'empresa, seran els que portin en el ADN humà, no en el animal, el sentir-se importants dins d'un equip.
Es cert que cal comptar que de tan en tan, sorgeixen individualitats genials, però aquesta no és la norma de la força d'un país. La força rau en la cohesió del col·lectiu.

Com element cohesionador, hi ha qui ha fet experiències de cant coral en grups de sordmuts (una serie de TV de gran èxit a USA, Glee, recull aquesta experiència. Al peu del article en podeu veure un fragment). És per pensar-s'hi i prendre-s'ho en serio. Quan era petit, en els llocs públics pràcticament no hi havia papereres. No hi feien falta!, els papers es llançaven a terra. Avui, si veus algú que tira un paper a terra et gires a veure qui és aquest paio i això s'ha aconseguit des de l'escola.

Hi ha una pel·lícula, Merry Christmas (2005), que als qui no l'hagin vist els hi recomano fervorosament (te per cert, una excel·lent banda de so), que recrea un cas real situat a la Gran Guerra, una nit de Nadal.
La música aconsegueix que els dos bàndols enemics s'uneixin amistosament per celebrar la festa. Les persones, després d'haver cantat junts, troba que és de mal gust posar-se a matar. Els obtusos comandaments militars d'ambos bàndols, enlloc de reconeixeu-ho com una sorprenen experiència positiva per la convivència i la pau, varen castigar severament a aquells soldats, propiciant la seva mort en altres fronts més cruels.

Aquí, podrem seguir creient-se que això de cantar junts és una bajanada cursi per perdre el temps. I també, quan veiem que hi ha països que tots a una van endavant, ens podrem preguntar.- Ai carai!… I com s'ho fan?
I és que, per més que hàgim arruïnat el país desindustrialitzant-lo, dedicats en exclusiva durant anys a la construcció, encara no hem apres que les cases es comencen per baix i amb poca cosa.

Si teniu temps, veieu aquest parell de vídeos i feu les vostres pròpies conclusions, ja em direu.

3 comentarios:

  1. L’altre día parlava amb un amic ibéric, de la tasca en equip, de la diferencia que havía copsat a Alemanya, a on hi trevalla, respecte al nostre país; llegir l'escrit d'en Jordi, em sugereix una explicació, i una solució baratíssima, nomès cal esperit musical en els mestres.
    Jo de petit anava a l'escola alemanya a BCN; allí feiam 2 horas de clase de cant a la setmana des el primer dia; quan vaig anar a fer el 1er de batxillerat (=5º EGB d'ara), a can jesuïta de sarriá, emb va sorprendre la falta d'aquest esperit, d'aquestas classes ... com el cachondeo de las clases de gimnàs ... así nos luce la calva ... será per això ...
    una abraçada, Lluís Tarragona

    ResponderEliminar
  2. Me parece que es muy difícil ser corista, cuando lo que prima es ser solista. Ya hace demasiados años que se nos enseña a competir y destacar... Pero la tuya es una propuesta interesante, sí señor.

    ResponderEliminar
  3. Estas ideas son ganas de perder el tiempo. Solo interesan las ideas si sirven para desgastar al partido oponente. Nadie te hará caso. Es una chorrada.

    ResponderEliminar